Prigradica je uvala koja je od Blata udaljena 4 km, a od Vele Luke 12 km. Smještena je na sjevernoj strani otoka Korčule i gleda prema otoku Hvaru. Jedna je do najranije naseljenih uvala na otoku, tako da je danas krase mnoge stare kamene kuće prvobitno izgrađene u svrhu skladista za prebacivanje poljoprivrednih dobara s otoka brodovima dalje na kopno.

Nekad je to bila blatska izvozna luka za cijenjeno blatsko vino i maslinovo ulje. Prigradica je danas isključivo turističko mjesto za ugodan i miran odmor, koje je zadržalo dio autentičnog, rustikalnog doživljaja.

Uvalom dominira velika riva sa lukobranom iz doba Austro-Ugarske. Zbog dobrog zemljopisnog položaja gotovo svako popodne puše lagani maestral koji ublažava i najveće ljetne vrućine, a zahvaljujući njemu Prigradica je jedno od rijetkih mjesta na otoku u kojem nema komaraca.

Od zabavno sportskih sadržaja u mjestu se nalaze stjenovite i šljunčane plaže, gostionice, kafići, tereni za nogomet, košarku i odbojku na pijesku. Kako je Korčula šumovit i brdovit otok, Prigradica je i odlična baza za treking i biciklističke ture po otoku.

U mjestu se nalazi i omanja trgovina i štand sa svježim voćem i povrćem, dok se za ozbiljnije kupovine ide u Blato i Velu Luku.

informacije i rezervacije: + 385 98 383 191